Kartmaterialet i huvudkartfönstret ändras automatiskt vid förstoring/förminskning, alltså i enlighet med skalan. Det material som visas på kartan är alltid markerat under rubriken ”Kartmaterial” till vänster. Du kan också själv välja ett visst kartmaterial genom att markera det önskade alternativet. Du kan flytta kartan i önskad riktning med hjälp av navigeringspilarna i övre vänstra hörnet av kartan.
Kartan kan också flyttas (panoreras) genom att dra den med den vänstra musknappen nertryckt. Kartans skalnivå kan du byta genom att klicka på följande funktionsikoner på kartan:
= förstora kartan (zoom in)
= förminska kartan (zoom out).
Om du har en rullmus kan du använda scrollhjulet för att förstora och förminska kartan. Skalstickan och skalan visas i nedre vänstra hörnet av kartan. Där visas även koordinaterna för den punkt muspekaren visar. Koordinatsystemet är WGS84, där N/Lat. betyder nordlig bredd och E/Lon. östlig längd, angivna i grader. Tillbaka till startvyn kommer du genom att klicka på logon ”Karjalan kartat” (kartor över Karelen) eller via funktionsikonen
= tillbaka till startvyn.
På grund av kartlagrens historiska ursprung omfattar inte alla av dem hela området. Emellanåt meddelar servern att kartan inte är tillgänglig, eller så är området helt svart eller vitt på skärmen. Sådana kartlager har inte upprättats.
Den lilla kartan över Karelen som finns i nedre högra hörnet av huvudkartan kallas positioneringskarta. Kartans läge i huvudkartfönstret anges på positioneringskartan med en rödkantig rektangel. Du kan ange det område du vill att ska visas i huvudkartfönstret genom att dra rektangeln till det önskade stället. Du kan vid behov stänga positioneringskartan genom att klicka på ikonen i hörnet av positioneringskartrutan.
De ursprungliga förklaringarna till karttecknen som gäller de historiska kartmaterialen finns i respektive pdf-fil:
Genom att klicka i kryssrutan för ”Information om kartbladet” får du historisk tilläggsinformation (bredvid kartan, nere till vänster) om kartbladet för det område som visas på kartan. Funktionen är aktiv endast när du har valt Sök-fliken. Tilläggsinformationen innehåller kartbladets namn och mätningsår samt namnen på kartritarna och mätningsmännen. Obs! Denna information är inte tillgänglig i samband med alla kartbladen över Karelen.
Skriv det ortnamn du vill söka i textfältet. Du kan skriva hela namnet eller minst tre bokstäver från början. Du kan avgränsa sökningen enligt typ av objekt. Du kan även avgränsa sökningen till det område som just nu visas på kartan. I så fall välj ”Avgränsa sökningen till aktuell kartvy”.
Ortnamnssökningen baserar sig på det namnbestånd som Topografisk karta 1:20 000 och Sockenkarta 1:20 000 innehåller. De objekt som uppfyller sökvillkoren visas på listan över sökresultat med följande uppgifter:
ortnamn, kartbladets namn, (T) ) topografisk karta eller (P) sockenkarta, typ av objekt
Genom att klicka på ortnamnet på listan centreras kartan i närheten av ifrågavarande objekt.
Med hjälp av funktionen kan du skapa till kartan en kartlänk som du kan kopiera och spara, och sedan t.ex. sända med e-post eller lägga som länk på din webbplats.
Gör så här:
Då den skapade länken används öppnas kartfönstret med din text i den vy länken anger. Bakgrundskartmaterialet är då detsamma som när du skapade länken.
Med hjälp av funktionen Koordinater får du reda på (WGS84)-koordinaterna, som de flesta navigatorer använder, för den punkt du klickar på.
Du kan också centrera kartan i den önskade koordinatpunkten genom att mata in koordinaterna i textfälten. Koordinaterna anges i form
gg.dddd
där ”gg” betyder grader och ”ddddd” decimaler.
Klicka sedan på ”Centrera”.
Tillämpningen verifierar att koordinaterna du gett har rätt form. Mera information om koordinatsystemen och deras omvandling finns vid behov på Lantmäteriverkets webbplats:
Tietoa maasta » Kartoitus » Koordinaatti- ja korkeusjärjestelmät / Koordinaattien muunnosohjelmat (på finska)Obs! På grund av materialet kan koordinaterna motsvara olika punkter på olika kartor. Koordinaterna som fås utgående från materialet är inte alldeles exakta.